MATRIX OF DESIGN TACTICS



PLANS



RENDERING






WALL DETAIL





CUSTOMIZED LOUVER ASSEMBLY DETAIL


ⓒ권보준



THE BEAUTY OF SCIENCE



New Headquarter for S Company
Location | Mapo-gu, Seoul, South Korea 서울 마포구
Program | Office 
Completion | 2022
BCR | 59.34% (법정 건폐율 60%)
FAR | 194.5% (법정  용적률  200%)
100% BIM Modeled Project 
In Collaboration with Doall Archtiects

Scope of Design Servies | Architectural Design, Architectural Design Project Consulting,  Interior Design, Furniture, Fitting & Equipment, Signage Consulting



imagebakery


THE BEAUTY OF SCIENCE는 서울시 마포구 서교동에 위치한 사옥 신축 프로젝트로 클라이언트인 S사만의 독특한 성격과 홍대입구역 인근이라는 대지 조건이 프로젝트 디자인의 핵심요소가 되었다. S사는 세계적인 브랜드의 실리콘 유통사로, 상근직인 업무지원팀과 외근직인 영업지원팀으로 이루어진 회사이다. S사는 최소 8대 이상의 영업팀 차량이 수시로 불편함 없이 드나들 수 있는 계획안을 요청하였다.

SS2는 클라이언트를 ‘ 세일즈맨 과학자’라고 생각하였고 설계 과정의 모든 프로세스를 과학 실험하듯이 진행하고 클라이언트와 커뮤니케이션하였다. 주차의 편의성을 최상위 통제변인으로 설정하고 지상 1층의 내외 공간 활용도, 코어 배치에 따른 내부 동선의 효율, 업무공간 진입의 용이성, 프로그램의 배치 등 차상위 변인들을 하나씩 더해가며 실험을 하고 실험군과 대조군의 전력을 능력치 오각형으로 그려 분석했다.

일조 등의 확보를 위한 건축물의 높이 제한 영향으로 낮은 층고를 가진 건물에 창호 배치를 많이 하여 개방감을 주고 거리 풍경을 내부로 끌어들이는 한편 알루미늄 루버를 설치하여 일사량을 조절하고 시각적으로 차폐하였다. 창호와 함께 각 층에 발코니 및 베란다를 제공하였고 건물 전체에 맞통풍 자연환기가 가능하도록 하였다. 기존 사옥에서 지하에 있던 실험실을 최상층에 배치하되 북향으로 하여 가로 방향으로 열어주고 차광 및 일사량에 대한 부담도 덜었다. 지상층은 로비로 계획하되 필요시 건물 내부까지 활짝 열어 주차공간으로 사용할 수 있도록 하여 총 9대의 주차공간을 제공하였다.

건물 내외부 재료를 최소화하고 디테일을 심플하게 하되 고성능 재료 및 마감을 통해 빌딩 퍼포먼스를 강화하였다. 흄드실리카계 단열재 및 3중 유리 알루미늄 시스템창호를 통해 단열 성능을 강화하였고 외장재로 오염 방지 로투산 페인트 도장 위 아노다이징 마감 알루미늄 루버를 설치하여 내오염성을 높였다. 설계 및 감리 시 BIM 설계를 통해 정교한 시뮬레이션을 하였을 뿐 아니라 물량을 정확하게 산출하여 VE 데이터로 활용하였고 가벼우면서도 조립과 설치, 유지관리가 용이한 프리 패브리케이티드 알루미늄 루버 모듈을 개발할 수 있었다. SS2의 패브리케이션 랩에서 3D 프린터, CNC 머신으로 1:1 목업 테스트를 해가며 루버 단면을 및 결합 디테일을 테스트하여 현장에서는 단위 모듈로 조립되어온 루버를 실리콘 사용 없이 건식으로 조립하였다. 코어를 제외한 내부 벽체는 전부 건식으로 하여 공기를 단축하는 한편 추후 내부 구조변경이 용이하도록 하고, 친환경 바닥재인 마모륨과 친환경 수성페인트로 마감하였다.


THE BEAUTY OF SCIENCE is a new HQ for company S, located in Seogyo-dong, Mapo-gu, Seoul. The unique characteristics of the client and the site condition-Hongik University Area- became the key elements of the project design. Company S is a global brand silicone distributor and consists of a full-time business support team and an off-site sales support team. Company S requested a plan that would allow at least 8 or more sales team vehicles to come and go at any time without any inconvenience.

SS2 thought of the client as a 'salesman-scientist' and conducted all the design processes as if it were a scientific experiment and communicated with the client. The convenience of parking was set as the highest control variable, and the experiment was conducted by adding the second-highest variables one by one, such as the utilization of internal and external space on the first floor, the efficiency of internal circulation according to the location of the core, the ease of entering the workspace, and the arrangement of the program. The design options were analyzed by drawing a radar chart.

Due to the height restrictions a lot of windows were placed in buildings with low floor heights to give a sense of openness and bring in the vista to the inside, while aluminum louvers were installed to control the amount of insolation and to visually shield it. Balconies and verandas were provided on each floor along with windows to allow maximal natural ventilation. The laboratory was placed on the top floor, facing north, opening it towards the street and controlling the insolation. The ground floor is planned as a lobby, but if necessary, it can be used as a parking space by opening it wide, providing a total of 9 parking spaces.

The building performance was strengthened using high-performing materials and finishes while making the details simple. The insulation was strengthened through the fumed silica-based insulation and triple-glazed aluminum system windows, and the pollution resistance was improved by installing the anodized aluminum louver on the Sto Lotusan paint coating. During design and construction administration, sophisticated simulations were performed through BIM design that allowed accurate material quantification and data for VE. It was possible to develop lightweight, prefabricated aluminum louver modules that are easy to assemble, install, and maintain. In SS2's fabrication lab, life-sized mock-up tests were performed with 3D printers and CNC machines, and the louver cross-section and bonding details were tested. In the field, the louver, which had been assembled as a unit module, was assembled without caulking joint. All internal walls except for the concrete core are dry walls to accelerate the construction and to facilitate internal layout changes in the future.


사진 | 권보준 작가 ︎  |  www.bojune.com








Copyright 2022 © SS2 ARCHITECTS All Rights Reserved.

︎︎︎